Zo moet je een aanhanger laden (4 tips)

  1. Home
  2. Blog
  3. Zo moet je een aanhanger laden (4 tips)

Zo moet je een aanhanger laden (4 tips)

Je hebt een nieuwe of tweedehands aanhanger aangeschaft en je bent klaar om te verhuizen. Om naar de stort te rijden tijdens een verbouwing. Of gewoon om die zwarte dingen weg te brengen (of op te halen). Je hebt al je spullen klaar staan. Alleen nog die aanhanger laden … en daar moet je niet te licht over denken.

Want hoe je je aanhangwagen laadt, bepaalt voor een groot deel ook je wegligging. En de veiligheid. Van jezelf en van andere weggebruikers. Je wilt natuurlijk niet gaan slingeren of de controle verliezen. Maar hoe doe je dat dan goed, je aanhanger laden? Daar geven we je graag wat tips voor.

4 tips voor het beladen van je aanhanger

Je aanhanger laden doe je zo:

1. Verdeel het gewicht

Bij het beladen van je aanhanger heb je misschien de neiging om de zware spullen eerst erin te zetten en de overige ruimte vervolgens op de vullen met kleine objecten. Snappen we. Toch is dat niet zo’n goed idee. In de praktijk blijkt namelijk dat die zware spullen allemaal doorgeschoven worden; al het gewicht staat dan op één kant. Dat wil je niet. Sterker nog, dat mag vaak ook niet.

Want er geldt zoiets als een maximale kogeldruk. Dat is de druk die je aanhanger uitoefent op de kogel van je trekhaak. Is die druk te hoog? Dan zakt je auto te ver in en heb je minder grip aan de voorkant. Bij een te lage druk wordt de achterkant van je auto juist omhoog getrokken en heb je dáár weer geen grip. Wil je ook niet.

Dus moet je het gewicht goed verdelen: zet de zwaarste lading recht boven de assen. Zoveel mogelijk in het midden dus. Begin door eerst wat kleinere of lichtere spullen tegen het schot aan te zetten, zodat je lading niet gaat schuiven als je de weg op gaat!

2. Zet je lading vast

Ondanks dat je misschien een zware lading vervoert, blijft ‘ie echt niet op zijn plaats als je plotseling moet remmen. En dat is soms best gevaarlijk! Het is dus belangrijk om je lading ook goed vast te zetten. In het ideale geval gebruik je daar een paar spanbanden voor. Vergeet daarbij trouwens niet om ook de voor- en achterkant van je lading goed vast te zetten!

Let op: Soms vervoer je losse ladingen die niet met een spanband vast te zetten zijn. Bijvoorbeeld (snoei)afval, dozen, stenen of ander grof pijn. In die gevallen is in Nederland een -zeil of aanhangernet verplicht!

 

Let op: Soms vervoer je losse ladingen die niet met een spanband vast te zetten zijn. Bijvoorbeeld (snoei)afval, dozen, stenen of ander grof pijn. In die gevallen is in Nederland een -zeil of aanhangernet verplicht!

3. Bevestig uitstekende ladingen extra goed

Vervoer je lange voorwerpen? En zijn die net iets langer dan je aanhangwagen? Geen probleem. Je lading mag gelukkig wat uitsteken, zolang je het maar goed bevestigt. Aan de zijkanten mag je lading 20 cm uitsteken (als je aanhanger tenminste minder dan 3 m breed is) en aan de achterkant tot 1 m in het geval van losse ladingen. Vaste spullen mogen langer uitsteken, maar niet meer dan de helft van de lengte van je aanhanger.

Vergeet niet een markeringsbord te gebruiken als je lading meer dan 1 meter uitsteekt!

4. Let op het maximale toegestane gewicht

Misschien een beetje open deur, maar toch vergeet je het vaak te checken als je lekker bezig bent met het laden van je aanhanger: het maximaal toegestane gewicht. Zorg dus dat je weet wat het laadvermogen van je aanhangwagen is én dat je het maximale trekgewicht van je auto kent. Je wilt natuurlijk niet met een te zware aanhanger op pad en het risico lopen een boete te krijgen. Bovendien levert het ook gewoon gevaarlijke situaties op!

Nog even in ‘t kort

Veilig op weg en zorgen dat je spullen zonder schade aankomen op de plaats van bestemming? Dat doe je dus door:

  • zware voorwerpen zoveel mogelijk boven de as van de aanhanger te plaatsen
  • lichtere spullen gelijkmatig over de bak te verdeling
  • de lading goed vast te zetten
  • en voor de zekerheid nog even het maximale trekgewicht te checken

Zo. Een aanhanger laden was nog nooit zo easy. Kom je erachter dat je laadvermogen te laag is? Of heb je een toch een grotere aanhanger nodig? Check dan ons aanbod tweedehands aanhangwagens en vind jouw nieuwe aanhanger!

Menu