Help! Wat is het trekgewicht van mijn auto?

  1. Home
  2. Blog
  3. Help! Wat is het trekgewicht van mijn auto?

Help! Wat is het trekgewicht van mijn auto?

Als je een aanhanger of caravan achter je auto koppelt, moet je eerst weten welk gewicht je auto kan en mag trekken. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je veilig de weg op kan – of dat je überhaupt vooruit kan komen. Je moet daarvoor het maximale trekgewicht van je auto zoeken. Maar wat is het trekgewicht eigenlijk? Hoe wordt het berekend? En waar vind je een overzicht van de trekgegevens van jouw auto?

Wat is het trekgewicht van een auto?

Het trekgewicht van een auto is niets meer dan het maximale gewicht dat een auto wettelijk gezien mag trekken. Met andere woorden: hoe zwaar een aanhanger of caravan maximaal mag zijn. Dat is belangrijk, want een te zwaar beladen aanhanger zorgt voor problemen op de weg. Je hebt dan geen goede wegligging meer en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien kun je er zelfs een boete voor krijgen. Wil je ook niet!

Hoe wordt het trekgewicht van een auto bepaald?

De fabrikant bepaalt zelf wat het maximale trekgewicht van een auto is. Daarvoor wordt de trekkracht van de motor gebruikt. Maar ook testen van allerlei andere componenten en bijvoorbeeld de capaciteit van het koelsysteem worden meegenomen. Zo kan het dus zijn dat een sterkere motor tóch minder gewicht mag trekken dan een oudere, minder sterke motor.

Het trekgewicht van je auto zoeken

Wil je weten wat het maximale trekgewicht van je auto is? Die vind je terug op je papieren kentekenbewijs, kentekencard of het conformiteitsbewijs:

Papieren kentekenbewijs

Op het papieren kentekenbewijs staan trekgewichten vermeld als ‘maximum massa geremd’ (voor aanhangers met remmen) en ‘maximum massa ongeremd’ (voor aanhangers zonder remmen).

Kentekencard

Op je kentekencard zie je het trekgewicht staan als ‘technisch maximum massa AHW (geremd)’ en ‘technisch maximum massa AGW (ongeremd)’ voor respectievelijk aanhangers met en zonder remmen.

Conformiteitsbewijs (voor bedrijfswagens)

Op het conformiteitsbewijs vind je de trekgegevens terug bij ‘aanhangwagen autonoom geremd’ en ‘aanhangwagen middenas geremd’.

Toch niet gevonden?

In heel enkele gevallen staat het trekgewicht van je auto niet vermeld op je kentekenbewijs of kentekencard. En in nog minder gevallen klopt het niet. Geen zorgen. Ook dan kun je de trekgegevens van je auto nog terugvinden. Het is namelijk wettelijk verplicht dat die gewichten ook geregistreerd staan in het kentekenregister van de RDW. Je kunt dan een online kentekencheck doen. Vul je kenteken in en check de gegevens onder het kopje ‘Gewichten’!

Trekgewicht van elektrische auto’s

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: elektrische auto’s zijn niet gemaakt om gewichten te trekken. Oké, een fietsendrager gaat vaak nog wel. Maar een aanhanger vol zand krijg je met een elektrische auto niet weg. Afgezien van enkele (hybride) modellen mogen elektrische auto’s dus vaak helemaal geen aanhanger trekken en daarom vind je de trekgegevens vaak niet terug op het kentekenbewijs of in het kentekenregister.

Tóch op pad met een aanhanger achter je elektrische auto? Vraag dan eerst een beoordeling aan bij het RDW!

Kun je het trekgewicht van je auto verhogen?

In principe kun je het trekgewicht van je auto niet verhogen. Je kunt wel de toegestane maximum massa van een voertuig zelf verhogen als je bijvoorbeeld met je bedrijfsauto een zwaardere lading wil rijden. Als die massa vervolgens boven de technische maximum massa (het gewicht van het lege voertuig + het gewicht van maximale belading) uitkomt, dan moet je je auto opnieuw laten keuren. Je hebt daarvoor ook een verklaring van de fabrikant nodig waarin staat dat het voertuig technisch geschikt is voor het nieuwe gewicht.

Menu