Zo vind je de juiste bandenspanning van je aanhanger

 1. Home
 2. Blog
 3. Zo vind je de juiste bandenspanning van je aanhanger

Zo vind je de juiste bandenspanning van je aanhanger

Met een aanhanger rijden is niet altijd even makkelijk. De meeste van ons doen het niet iedere dag. Daarom wil je het jezelf zo eenvoudig mogelijk maken. En veilig. Dus voordat je je aanhangwagen aan je auto koppelt en alle spullen inlaadt, moet je eerst nog even de bandenspanning van je aanhanger controleren. En zo doe je dat.

Wat is bandenspanning eigenlijk?

De bandenspanning is de luchtdruk in de banden van je aanhanger. Eigenlijk geeft het dus gewoon aan hoe hard je band is. De bandenspanning van je aanhanger wordt aangegeven in bar of PSI (Pounds/Square Inch) en moet vaak iets hoger zijn dan die van je auto. Logisch, want er staat vaak ook wel wat meer gewicht en druk op de banden van je trailer. Je vindt de ideale bandenspanning van jouw aanhangwagen vaak op de band zelf.

Waarom is de bandenspanning in je aanhanger belangrijk?

De bandenspanning van je aanhanger is ontzettend belangrijk. Is de druk te laag? Dan wordt de band in elkaar gedrukt. Dat zorgt voor extra slijtage en vergroot de kans op een klapband. En met een te hoge druk in de banden van je aanhanger maak je weer te weinig contact met het wegdek waardoor je sneller kan gaan slingeren. Wil je ook niet. Met de juiste spanning in je banden rijd je dus veiliger … en zuiniger!

Hoe vind ik de juiste druk?

Goeie vraag. De ideale bandenspanning van je aanhanger is afhankelijk van de maat van je banden, de maximale draagkracht en de maximum snelheid. Kleinere banden hebben namelijk vaak een iets hogere druk. Net als banden van aanhangers met een hogere draagkracht. Gelukkig hoef je niet zelf aan de slag met het berekenen van de beste druk voor jouw banden. Die vind je namelijk gewoon op de band zelf óf in het boekje van je aanhangwagen!

Let op: de bandenspanning wordt aangegeven in bar en/of PSI. Houd hierbij het volgende als vuistregel aan: 1 bar = 14,5 PSI / 1 PSI = 0,69 bar!

Bandenmaat, draagkracht & maximale snelheid

Soms vind je in het boekje van je aanhanger een schema alle juiste bandenspanningen. Probleem: je weet niet welke maat band je hebt, wat de maximale draagkracht is of hoe hard je maximaal mag rijden. Gelukkig vind je al die gegevens ook op je band. De maatvoering wordt aangegeven met 155/80R13 of iets anders wat daarop lijkt. Daarnaast vind je nóg een getal en een letter. Het eerst getal is de loadindex, ofwel de maximale draagkracht. Voor 500 kg is dat 84 en voor 750 kg is dat 98. Andere veel voorkomende indexeringen:

 • 74 (375 kg)
 • 96 (710 kg)
 • 101 (825 kg)

De letter staat vervolgens voor de maximale snelheid:

 • J (100 km/u)
 • K (110 km/u)
 • L (120 km/u)
 • M (130 km/u)
 • N (140 km/u)

Bandenspanning van je aanhanger controleren

Het controleren van de bandenspanning in je aanhanger is relatief eenvoudig. Als je tenminste weet wat de ideale druk is. Vervolgens kun je die druk zelf meten met een bandenspanningsmeter. Of je rijdt even naar het dichtstbijzijnde tankstation. Daar vind je bijna altijd wel een pomp waarmee je de spanning kunt meten én je banden meteen kunt oppompen.

 1. Stel de pomp in op de juiste spanning
 2. Schroef het dopje van het ventiel
 3. Sluit het mondstuk van de pomp recht aan op het ventiel
 4. Pomp de band op totdat de gewenste bandenspanning is bereikt

 

Zorg er altijd voor dat je de druk meet bij koude banden. Meet de bandenspanning dus niet als je net honderden kilometers erop hebt zitten en rijd bij voorkeur naar een tankstation dat zich binnen 5 km bevindt. Dan zit je altijd goed!

Menu