Aanhanger overschrijven?

  1. Home
  2. Blog
  3. Aanhanger overschrijven?

Aanhanger overschrijven? Zo werkt dat!

Gefeliciteerd! Je hebt een aanhangwagen gekocht (of verkocht). Aanhangers van meer dan 750 kg hebben een kenteken en dus moet je die eerst nog even op naam zetten van de koper om de deal helemaal rond te maken. Je moet je aanhanger overschrijven. Dat kan bij een kentekenloket of gewoon online. Maar hoe werkt dat dan precies?

Voordat je begint

Je kunt je aanhanger alleen overschrijven als alle documentatie in orde is. Check dus altijd eerst of het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode compleet zijn. Anders moet jij of de verkoper die namelijk eerst opnieuw aanvragen voordat je de aanhangwagen op een andere naam kan zetten!

Het kenteken van je aanhanger overschrijven bij een loket (of erkend voertuigbedrijf)

Een aanhanger overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie doe je zo:

  1. Documenten opvragen / aanleveren

    Voordat je daadwerkelijk een aanhanger op een andere naam kan zetten heb je het kentekenbewijs (de kentekencard) en de tenaamstellingscode nodig. Als het goed is, heeft de verkoper die. Het originele Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs voldoen ook. De koper moet zich ook legitimeren, dus hij/zij neemt ook een geldig legitimatiebewijs mee.

  2. Langs het Kentekenloket of RDW-balie

    Alle documenten bij de hand? Mooi. Dan ga je naar een kentekenloket van PostNL of van Kentekenloket BV om de overschrijving te regelen. Je kunt ook een aanhanger overschrijven bij de RDW-balie.

  3. Overschrijven

    Een RDW-medewerker of iemand van het kentekenloket maakt de overschrijving in orde. Daarbij krijg je als koper twee documenten: een tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Die laatste is bedoeld voor de verkoper. Het is namelijk het bewijs dat de aanhanger niet meer op naam van de verkoper staat!

  4. Even wachten

    Het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvangt de koper vaak de volgende dag thuis. Let op: de tenaamstellingscode wordt afgedrukt op een soort kassabon. Die raak je natuurlijk best makkelijk kwijt, dus zorg ervoor dat je ‘m goed bewaart. Handig als je de aanhangwagen weer wilt verkopen!

Online aanhanger overschrijven

Kun je ook online een aanhanger overschrijven? Jazeker! Als je tenminste de kentekencard en de tenaamstellingscode van de aanhangwagen, een geldig Nederlands rij- of identiteitsbewijs met chip en een mobiele telefoon met DigiD app en NFC chiplezer hebt. Zo werkt het online overschrijven van een aanhangwagen:

  1. Doe een identiteitscheck

    Kopers moeten eerst een identiteitscheck doen voordat ze een aanhanger kunnen overschrijven. Daar heb een mobiele telefoon met DigiD app en (geactiveerde) NFC chiplezer voor nodig. Open de app, druk op het menu linksboven en ga vervolgens naar ID-check. Volg de instructies.

  2. Ga naar de website & log in met je DigiD

    Ga naar de website waar je je aanhanger online kunt overschrijven (hier). Log daarna in met de DigiD app. Via de knop ‘Voertuig overschrijven’ kun je de aanhanger overschrijven. Je betaalt daarvoor een klein bedrag via iDeal.

  3. Check je e-mail

    Na het afronden van de overschrijving ontvang je als koper een aantal e-mails. Na de tweede e-mail is de aanhangwagen echt overschreven. Vanaf dat moment is de officieel koper de nieuwe eigenaar. In de derde e-mail vind je het vrijwaringsbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode (het tweede deel ontvang je via de post). Het vrijwaringsbewijs is bedoeld voor de verkoper. Je kunt het eenvoudig uitprinten of downloaden. Let op: het doorsturen van de link werkt niet!

Overschrijving checken

Een aanhanger overschrijven is dus heel makkelijk. Klaar? Check dan via Mijn RDW of het overschrijven van de aanhanger gelukt is en of de aanhangwagen op naam van de koper staat. Je kunt dan namelijk meteen de weg op in Nederland. Ook als je je kentekenbewijs nog niet binnen hebt!

Menu